Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pertambangan, industri dan perhubungan di Malaysia

Pertambangan

Penghasilan pertama negara Malaysia yaitu pertama karet (dapat di baca pada Pertanian di Malaysia) dan kedua timah. Hasil tambang utama Malaysia adalah timah. Malaysia merupakan negara penghasil dan pengekspor timah terbesar di dunia. Tambang timah terdapat di lembah Kinta (negara bagian Perak) yang menghasilkan 50% produksi timah Malaysia dan Kualalumpur (negara bagian Selangor).

Pelabuhan ekspor timah terdapat di Kelang. Tambang minyak bumi terdapat di Miri, Serawak. Minyak bumi lepas pantai terdapat di Baram dan Lutong (lepas pantai Semenanjung Malaysia). Gas alam terdapat di lepas pantai 150 kilometer dari Bintulu, Serawak.

Industri

Industri yang berkembang berupa industri pengolahan hasil pertanian dan barang tambang. Industri pengolahan minyak bumi terdapat di Malaysia Barat dan Lutong di Serawak.

Daerah industri yang terbesar di Semenanjung Malaysia ialah Petaling Jaya dan Shah Alam, yang terletak antara Kualalumpur dan Pelabuhan Kelang. Shah alam yang baru dikembangkan untuk kawasan industri dan merupakan ibu kota negara bagian Selangor.

Perhubungan

Bandar udara internasioanl terdapat di Kualalumpur dan Penang. Pelabuhan laut terbesar  adalah pelabuhan Kelang di Semenanjung Malaysia.

Antara pulau Penang dan pelabuhan Belawan di Medan terdapat hubungan kapal ferry. Port Swettenhon adalah pelabuhan laut di seluruh Malaysia yang terbesar.

Weld dan teluk Anson merupakan kota pelabuhan. Penang (George Town) adalah pelabuhan bebas khusus. Pelabuhan utama di Sabah yaitu Sandakan dan Kuching si Serawak.

Baca selengkapnya Tentang Negara Malaysia

Post a Comment for "Pertambangan, industri dan perhubungan di Malaysia"